De senaste dagarna har jag fått se många olika varianter av socialt företagande i Kathmandu, och det har varit fascinerande att se hur olika projekt bidrar till hållbar utveckling, men med helt olika arbetssätt.

Igår besökte jag pappersbruket Watabaran, som bildades av Björn Söderberg 2001. Watabaran tillverkar papperprodukter för hand av återvunnet papper, och det var jätteintressant att besöka fabriken, inte minst eftersom vi också erbjuder produkter ur deras sortiment. De anställda på Watabaran är fattiga, outbildade människor som skulle ha mycket svårt att skaffa sig en fast inkomst någon annanstans, men som på Watabaran får en lön som går att leva på, och olika sociala förmåner. Här berättar Björns fru Bina om hur pappret tillverkas, och om de anställdas villkor.

Bina berättar om Pappersverkstan Watabaran

Björn driver också IT-företaget WebSearch, och det är en enorm kontrast mellan de båda företagen. Björns mål med WebSearch är att få de skarpaste hjärnorna att stanna i landet istället för att åka till Europa eller USA och göra karriär. Kontoret ligger i en fashionabel glasbyggnad i centrala Kathmandu, och det finns internet och el dygnet runt och det känns som vilket europeiskt företag som helst, vilket enligt Björn är helt avgörande för att locka till sig de allra bästa. Här berättar Björn om WebSearch, och om hur de arbetar med socialt företagande.

Björn berättar om WebSearch

De verksamheter jag har besökt i Kathmandu drivs i huvudsak av två par. Björn och Bina driver WebSearch och Watabaran, och Poonam och Tirtha driver Child Watabaran Center Nepal (CWCN), som The Fair Tailor samarbetar med. På entreprenörsbloggen http://blogg.va.se/entreprenor/2010/01/21/ska-du-lasa-ett-av-inlaggen-har-las-da-detta/ kan du läsa om CWCN:s barnhem och mobila sjukvårdsverksamhet för gatubarn.

Det är intressant att se hur de här fyra personerna, som alla är i 30-årsåldern eller yngre, har lyckats bygga upp olika typer av social verksamhet, från att göra livet lite drägligare för barnen som levt hela sitt liv på gatan genom att försöka förhindra att deras sår blir infekterade, till att försöka få de allra vassaste programmerarna att stanna i landet.

Och det är fantastiskt inspirerande att i arbetet med The Fair Tailor få träffa människor med samma värderingar, och som har samma syn på hållbart företagande, trots att vi kommer från två helt olika typer av samhällen.

Lina Stjern
THE FAIR TAILOR
- Dress responsibly
Skräddarsydda skjortor, rättvist producerade, via internet