Varje år startas en mängd nya företag i Sverige. Eftersom vi är ett statistikälskande folk kommer här ett diagram som visar hur många nya företag som registreras varje år. (Källa ekonomifakta.se)

Nystartade företag i Sverige

Nystartade företag i Sverige

De flesta företagen finns fortfarande kvar några år senare, jag blev faktiskt själv förvånad när jag såg hur hög andel.

Företagens överlevnadsgrad

Företagens överlevnadsgrad

Hur ser då ett uppstartsbolag ut? Det finns nog inget entydigt exempel det, så Jag tänkte ge ett konkret exempel; ett företag som jag satt på samma kontorshotell som för något år sedan – Hemlarm – Svenska Alarm. Det startades genom att två entreprenörer, Christofer Eriksson och Niklas Halldén, såg ett behov. Christofers mamma hade råkat ut för ett inbrott och de såg behovet av ett företag som sålde hemlarm. Hade det funnits ett larm hos mamman hade kanske inbrottet kunnat avvärjas och familjen hade sluppit gå igenom den uppslitande processen det innebar.

Bland entreprenörer finns det en viss tendens att glorifiera att jobba många timmar och i många fall handlar det om att man gör saker onödigt komplicerat. Nu har jag bara sett Svenska Alarm från utsidan, men jag har inte fått intrycket av att det varit så där. Niklas, som sköter Göteborgskontoret, har visserligen jobbat grymt mycket, men jag tycker det sett ut som att han gör rätt saker.

Förra veckan föreläste jag om socialt entreprenörskap på ett event för unga entreprenörer. Bland de andra som föreläste var Ebba von Sydow, och det verkar också vara en person som jobbat mycket. Många kvällar som hon somnat med laptopen i knät.

Nåja, precis som det verkar ha funkat för Ebba verkar det också funka för Niklas och Christofer. De har fått stöd från ALMI Skåne, de växer med 126%/år och en av deras medarbetare valdes till en av landets mest inspirerande.

Jag tror att en av deras framgångsfaktorer är att de kör med en franschisemodell. Ska man växa snabbt känns det som ett grymt bra spår. Det finns många duktiga och drivna personer i det här landet som inte känner att de har en tillräckligt bra idé för att våga satsa eller att de skulle vilja ha någon form av ramar att jobba inom. Då är franschisespåret klockrent.

Det ska bli spännande att se hur företaget utvecklas, fortsätter de samma tillväxttakt är de snart ett av DI:s gasellföretag.

Entreprenör och föreläsare
Grundare av The Fair Tailor